Detaillering bij de aanleg van houten vloeren

Houten vloeren combineren met andere vloeren

Het liefst zijn wij natuurlijk dat uw woonkamer over het gehele oppervlak is voorzien van de desbetreffende planken- of parketvloer. Maar soms ontkomt u er niet aan om een houten parketvloer te onderbreken of een plankenvloer te laten aansluiten op bijvoorbeeld laminaat, linoleum of een gietvloer bij de keuken. Voordat u deze overweging maakt, is het handig om te bekijken hoe de twee typen vloeren zijn opgebouwd en hoe de desbetreffende hoogte voor beide vloersoorten wordt verkregen. Helemaal als u woont in een appartementengebouw is het zaak vanwege geluidstechnische redenen de totale vloerpakketten goed te bekijken. Waarschijnlijk is in het splitsingsreglement iets gezegd over harde vloeren, soms worden ze geheel verboden. Dit betreft plavuizen, natuurstenen vloeren en tegelwerk en soms staat er ook iets over parketvloeren en geluidstechnische eisen die hieraan wordt gesteld.

Profiel opnemen in de vloer

Hoe dan ook, als vloerspecialist weten wij hoe we onze parketvloeren goed isoleren en hoe we deze vloer aansluiten op andere vloersoorten. Meestal wordt gebruik gemaakt van een aluminium profiel waardoor de overgang er esthetisch goed uit ziet. Vaak worden parketvloeren gemonteerd en gelijmd uit een ondervloer van spaanplaat. Deze zorgt voor een eerste vlakke en stabiele ondergrond. Hetzelfde kan gezegd worden van laminaat of plankenvloeren. Voor extra geluidisolerende bescherming kan onder deze spaanplaatlaag een paar cm harde vloerisolatie worden opgenomen zodat geluid wordt gedempt. Maar dan nog zijn soms de strenge geluidseisen van het Bouwbesluit niet te halen. En hoewel het onze boterham is, adviseren wij onze klanten niet om tegen de VVE-regelementen in te gaan.

Gietvloeren of andere harde vloeren laten aansluiten op houten vloeren

We zijn het een paar keer in de praktijk tegengekomen en het zorgde voor verrassende combinaties. Een hagelwitte glanzende gietvloer is iets heel anders dan de natuurlijk sfeer die een houten vloer oproept. En toch kunnen beide prima naast elkaar bestaan. Doordat de beide vloeren zo verschillend zijn, worden de kenmerkende eigenschappen van beide versterkt. De natuurlijke bruine kleur van een parketvloer steekt fraai af tegen de industriële look van gietvloeren. En ook bij deze combinatie kan een dun aluminium of stalen profiel een uitkomst bieden. Belangrijk is ook om bij deze combinatie beide vloeren thermisch goed te scheiden. Ze hebben beide namelijk een andere uitzettingscoëfficiënt en zullen anders reageren op hitte.